Abraham Maslow

Szerző:
 
 
Abraham Maslow (1908-1970) Carl Rogers mellett a humanisztikus pszichológiai mozgalom elindítója.

A személyiséget egészlegességében, dinamikájában és célra törő irányultságában fogja fel. Ebben a holisztikus szemléletben a személyiség integrált egész, mely nem ismerhető meg az egyes részek egymásra hatásának eredményéből.

Elméletének egyik alappillérét világszerte Maslow-piramisként ismerjük.
Ebben a szükségleti hierarchiában Maslow eredendően öt szükségleti szintet határozott meg (1954), melyek egymásra épülnek és nem csak jellegükben, de erősségükben is különböznek egymástól. 
Maslow szerint az alacsonyabb szinten megjelenő szükségletek a legerőteljesebbek és kielégítésük nem halogatható. A hierarchia magasabb szintjein lévő szükségletek ereje gyengül, a motívum kielégítési módja pedig egyre kifinomultabb.
Maslow piramis
Később Maslow tovább finomította és nyolc szintre bővítette szükségleti hierarchiáját. A négy alapszint fölé illesztette a megismerés és megértés szükségletét, amely a külvilág felfedezésére és befogadására irányul, az esztétikai szükségletet, amely a szépség és a rend iránti igényünket fejezi ki. A hierarchia felső két fokán kétféle önmegvalósító személyt különböztetett meg. Az önaktualizáló mellett kialakította a transzcendens önmegvalósítás fogalmát. A transzcendens önmegvalósítót alapvetően az egyetemes célok vagy értékek vezérlik, és holisztikus módon viszonyul az őt körülvevő világhoz. Önmagát háttérbe állítja, saját személyét képességei kifejeződésének eszközeként éli meg, miközben másokat is segít önkiteljesedésük és képességeik megvalósításában. 

Ha rendelkezik okostelefonnal, elmentheti telefon számom, email címem és a beolvasott kódban található linkre kattintva jelentkezhet személyes vagy online pszichológiai terápiára személyes vagy online pszichológiai terápiára
Bencsik Andrea Pszichológus * Online, Veszprém, Zala, Vas, Somogy és Győr-Sopron megyében Indítsa el a QR kód alkalmazást, tartsa a kamerát a vonalkód fölé és amennyiben a telefonnak sikerült beolvasnia a kódot, egy halk hangjelzés után a képernyőre ki is írja az adatokat.

 

Egy kis humorA nagyításhoz klikk ide

ANDERTOONS.COM PSYCHIATRY CARTOONS

Online Pszichológiai tanácsadás Skype-onOnline pszichológiai tanácsadás

Online pszichológiai tanácsadásOnline pszichológiai tanácsadás? Amikor először hallottam erről a más országokban már bevált módszerről, megvallom őszintén, hogy élesen tiltakoztam. Azóta eltelt pár év, megváltoztak a dolgok, így a vélekedésem is.

Ma már minden elérhető interneten keresztül. Nem csak információk. Rendelhetünk bármit online, termékeket, ételt, ruházatot. Találhatunk társat is ezen a csatornán.

Az internet természetessé vált az élet minden területén. E-mailen, skype.on és különböző közösségi oldalakon keresztül osztjuk meg a velünk történő eseményeket, így tartjuk a kapcsolatot barátainkkal, ismerőseinkkel.

Miért ne kérhetnénk online tanácsot egy pszichológustól, ha éppen úgy érezzük, hogy elakadtunk az életünk fontos kérdéseiben?

Az online pszichológiai tanácsadás e-mailen vagy skype-on történő kapcsolatfelvétel nyomán történik.

A részletekkel kapcsolatban látogasson el az onlinepszichologus.com honlapomra.

Megmenthető házasság

Házasságterápia, a párkapcsolati terápiaAmikor egy házasság válságba kerül, amikor két ember egy ideje már nem igazán tud szót érteni egymással, nem képes közös nevezőre jutni, szinte jeges zuhanyként fogalmazódik meg a válás gondolata.

Szerencsére egyre többen tudják, hogy ebben a helyzetben is van segítség, és nem feltétlenül a végletesség jelent megoldást.

Pszichológusként azt tapasztalom, hogy azok a házasságok megmenthetőek, ahol megvan az elegendő érzelmi alap egymás iránt, és ahol mindkét félben megvan a törekvés egy megújult, közös jövő kialakítására.

A házasságterápia, a párkapcsolati terápia speciális módszerekkel nyithat új dimenziót nő és férfi számára a harmónia visszaszerzéséhez.

Meddőség és Lélek

Pszichoterápia vagy a támogató pszichológiai tanácsadás meddőség eseténKözismert statisztikai tény, hogy napjainkban minden negyedik házaspár szembesül a vágyott gyermekáldás elmaradásával.

Az esetek 30 százalékában kifejezetten lelki okok állnak a terméketlenség hátterében.

Pszichológusként ugyanakkor azt is tapasztalom, hogy a kimutatott orvosi okok, a felállított diagnózisok a maguk szárazságával súlyos lelki válságot, belső megrendülést, a férfi és női önazonosság elbizonytalanodását váltják ki az érintetteknél.

A meddőségi kezelések jelentős fizikai és pszichés megterhelést jelentenek a nők számára.

A siker elérésében, a babavárásig vezető, sokszor rögös úton komoly segítséget jelent a pszichoterápia vagy a támogató pszichológiai tanácsadás.