Carl Gustav Jung

Szerző:
Carl Gustav Jung (1875-1961) svájci pszichiáter
 
Carl Gustav Jung (1875-1961) svájci pszichiáterFreud tanítványa volt, a későbbiekben azonban számos területen eltért Freud nézeteitől, megalakítva saját személyiségelméletét.
 
A tudattalant két részre osztotta: személyes tudattalanra, mely az egyszerű elfelejtések és elfojtások területe, valamint kollektív tudattalanra, melybe a veleszületett ösztönöket és archetípusokat sorolta. Elmélete szerint örökletesen rendelkezünk ősmintákkal. Ezek az un. archetípusok, melyek egyetemesek, nincs konkrét tartalmuk, hanem egyfajta formai keretet jelentenek, amely mindenkinél a saját tudatos tapasztalati élmények alapján épül fel. Elmélete szerint a tudattalant csak a tudaton keresztül lehet elérni, ezért fontos a tudatos tartalmak tanulmányozása. Elkülönítette a tudat és az éntudat fogalmát, megállapítva, hogy én nélkül nem létezhet tudatosság.
 
Az emberek közötti típusos különbségeket vizsgálva úgy gondolta, hogy ezek hátterében a tudat beállítódásának különbségei állnak. A kifelé, tehát a külvilágra, a tárgyakra irányuló beállítódást extroverziónak, a befelé, önmagunk felé irányulót introverziónak nevezte el. Elmélete szerint a lelki működés célja az emberben potenciálisan létező teljesség és egység megvalósítása, az ellentétek fokozatos feldolgozása. A személyiség ellentétes pólusokkal rendelkezik, az ellenpólus a tudattalanban tartózkodik. A lelket, mint egy önmagát szabályozó rendszert tekintette, ahol a működés hajtóerőit az ellentétek adják. Az egyes személyiségrészek kialakulását is az ellentét-integráció fogalmaiban értelmezte: az Én tudattalan párja az Árnyék, a nők ellentétes nemű személyiségrésze az animus, a férfiaké az anima. Az anima a férfiben élő nő, az animus a nőben élő férfi. Ez magyarázza, hogy a férfiak is képesek nőiesen viselkedni és a nők is tudnak férfiasan viselkedni, és ezzel magyarázhatóak a vonzódások. A szerelem akkor alakul ki, ha megtaláljuk azt az embert, aki az animánkat/ animusunkat képezi.
 
A személyiség egységének megteremtését a Selbst, azaz arhetipikus önvalónk irányítja. Önmagunk megvalósításához speciális életfeladatot kell teljesítenünk: ki kell építenünk a tudatos Ént és a perszónát, eközben kialakul árnyékszemélyiségünk is, melyet folyamatosan integrálnunk és tudatosítanunk kell. 
A pszichikum tehát az ellentétek egyensúlyára épülő önszabályozó rendszer, melyben az egyensúlyt az adja, hogy az ellentétek kiegészítik egymást. A tudattalan és a tudatos egyformán fontos, ezért a jungi terápia célja a két terület integrálása.

Ha rendelkezik okostelefonnal, elmentheti telefon számom, email címem és a beolvasott kódban található linkre kattintva jelentkezhet személyes vagy online pszichológiai terápiára személyes vagy online pszichológiai terápiára
Bencsik Andrea Pszichológus * Online, Veszprém, Zala, Vas, Somogy és Győr-Sopron megyében Indítsa el a QR kód alkalmazást, tartsa a kamerát a vonalkód fölé és amennyiben a telefonnak sikerült beolvasnia a kódot, egy halk hangjelzés után a képernyőre ki is írja az adatokat.

 

Egy kis humorA nagyításhoz klikk ide

ANDERTOONS.COM PSYCHIATRY CARTOONS

Online Pszichológiai tanácsadás Skype-onOnline pszichológiai tanácsadás

Online pszichológiai tanácsadásOnline pszichológiai tanácsadás? Amikor először hallottam erről a más országokban már bevált módszerről, megvallom őszintén, hogy élesen tiltakoztam. Azóta eltelt pár év, megváltoztak a dolgok, így a vélekedésem is.

Ma már minden elérhető interneten keresztül. Nem csak információk. Rendelhetünk bármit online, termékeket, ételt, ruházatot. Találhatunk társat is ezen a csatornán.

Az internet természetessé vált az élet minden területén. E-mailen, skype.on és különböző közösségi oldalakon keresztül osztjuk meg a velünk történő eseményeket, így tartjuk a kapcsolatot barátainkkal, ismerőseinkkel.

Miért ne kérhetnénk online tanácsot egy pszichológustól, ha éppen úgy érezzük, hogy elakadtunk az életünk fontos kérdéseiben?

Az online pszichológiai tanácsadás e-mailen vagy skype-on történő kapcsolatfelvétel nyomán történik.

A részletekkel kapcsolatban látogasson el az onlinepszichologus.com honlapomra.

Megmenthető házasság

Házasságterápia, a párkapcsolati terápiaAmikor egy házasság válságba kerül, amikor két ember egy ideje már nem igazán tud szót érteni egymással, nem képes közös nevezőre jutni, szinte jeges zuhanyként fogalmazódik meg a válás gondolata.

Szerencsére egyre többen tudják, hogy ebben a helyzetben is van segítség, és nem feltétlenül a végletesség jelent megoldást.

Pszichológusként azt tapasztalom, hogy azok a házasságok megmenthetőek, ahol megvan az elegendő érzelmi alap egymás iránt, és ahol mindkét félben megvan a törekvés egy megújult, közös jövő kialakítására.

A házasságterápia, a párkapcsolati terápia speciális módszerekkel nyithat új dimenziót nő és férfi számára a harmónia visszaszerzéséhez.

Meddőség és Lélek

Pszichoterápia vagy a támogató pszichológiai tanácsadás meddőség eseténKözismert statisztikai tény, hogy napjainkban minden negyedik házaspár szembesül a vágyott gyermekáldás elmaradásával.

Az esetek 30 százalékában kifejezetten lelki okok állnak a terméketlenség hátterében.

Pszichológusként ugyanakkor azt is tapasztalom, hogy a kimutatott orvosi okok, a felállított diagnózisok a maguk szárazságával súlyos lelki válságot, belső megrendülést, a férfi és női önazonosság elbizonytalanodását váltják ki az érintetteknél.

A meddőségi kezelések jelentős fizikai és pszichés megterhelést jelentenek a nők számára.

A siker elérésében, a babavárásig vezető, sokszor rögös úton komoly segítséget jelent a pszichoterápia vagy a támogató pszichológiai tanácsadás.