Házasságkötés

Házassági Tanácsadás, Terápia

Szerző:

Házasságkötés Előbb-utóbb a legtöbb szerelmespár életében eljön az a pillanat, amikor úgy döntenek, hogy formailag, papíron is, Isten vagy az önkormányzat képviselője előtt, rokonok és barátok társaságában kinyilvánítják abbéli szándékukat, hogy életüket attól kezdődően végérvényesen össze kívánják kötni. A motiváció sokrétű lehet: családi nyomás, váratlan gyermekáldás, kedvezményes hitelfelvételi lehetőség, részvétel a fészekrakó programban, remélhetőleg azonban legfőképpen a szerelem érzése, az összetartozás vágya sietteti a Nagy Nap kitűzését.


A Hétországra szóló, fényes lakodalmak divatját éljük. Hosszas előkészületekkel, esküvőszervezővel, bérelt limuzincsodákkal, habos-fodros ruhákkal, tűzijátékkal, és mindenekelőtt fergeteges, feledhetetlen, mókás lány- és legénybúcsúkkal. S mindez nagyon is rendben van. A Nagy Napnak így kell kinéznie, hiszen egyszer van ilyen az életünkben - remélhetőleg, adjuk meg hát méltón a módját.

A nehézségeket ott látom, amikor az előkészületek kizárólag a Nagy Napra koncentrálódnak. Holott az a nap is éppúgy 24 óra alatt rohan el, mint az összes többi. És az összes többiben az öröm mellett jönnek a megoldandó feladatok és problémák, nem várt konfliktushelyzetek, döntési szituációk, kötelezettségek és felelősségvállalás. Ez az, amire nem terjed ki kellő mértékben a figyelem a felkészülés időszakában. Az együttéléssel járó kezdeti nehézségekről, az összecsiszolódás és összeszokás időszakáról már korábban írtam.

Amiről itt és most, a házasságkötés kapcsán érdemes szólni, azt nevezzük egyfajta pánikhangulatnak. Egyre gyakrabban tapasztalom, hogy valamikor az esküvő körüli időben, az előtte vagy utáni hetekben, hónapokban szorongásszerűen fogalmazódnak meg kritikus kérdések:

-         Biztos, hogy ezzel az emberrel akarom leélni a teljes hátralévő életemet?
-         Mi lesz, ha elmúlik a nagy szerelem?
-         A hűség azt jelenti, hogy soha többet nem is flörtölhetek másokkal?
-         Mi számít megcsalásnak?
-         Azért ugye még csókolózhatok valaki mással is, az nem megcsalás?
-         Muszáj lemondanom a korábbi, megszokott programokról?
-         Férjes asszonyként elmehetek a szingli barátnőimmel bulizni a régi helyekre?
-         Eljárhatok továbbra is focizni, kártyázni, sörözni a haverokkal?

S mindezen kérdések higgadt és többé-kevésbé kompromisszumos megválaszolása után valami elkezdődik. Valami, amire nem számítottunk.

A korábban kockahasáról elhíresült párunk egyre gyakrabban ül a tévé előtt, kezében sörrel és távirányítóval, és szemmel láthatóan elkezd pocakot ereszteni. Zavarja persze, és napról napra tervezi, hogy majd újra elmegy reggelente futni, és hetente kétszer edzeni is beugrik, de ezek rendre csak tervek maradnak, a haverokkal való találkozás is egyre inkább csak a sörözésre korlátozódik. Arra hivatkozik, hogy fáradt, ki kell ürítenie az agyát, üveges szemekkel mered a képernyőre és mind nehezebb bármilyen kimozdulásra, közös programra rávenni. A háztartási teendőkből már alapjáraton sem veszi ki a részét, ezzel szemben reggelente emelkedő hangerővel kéri számon a tiszta alsó, zokni és vasalt ing lelőhelyét.

Másik oldalról ott van a valamikori kedves lány, az egykori Tündér, aki egyre fásultabb és zsörtölődőbb, s miközben zsonglőrködik a tennivalókkal, harcol az igazáért, csatába száll a haverok ellen, dacol a sorssal, öntudatlanul megindul a nők elsárkányosodásának nevezett úton.

Lehangoló a kép, tudom. Szerencsére nem feltétlenül kell a végeredménynek így kinéznie. Mindig vannak pillanatok, amikor megállítható a folyamat. Megállhatunk, visszanézhetünk, újraprogramozhatunk, módosíthatunk. Hogy a Nagy Nap öröme és emléke ne homályosodjon, hogy az akkor tett fogadalom valósággá váljon. Olykor csak rajtunk múlik. Olykor szükség lehet a pszichológus segítségére.Kérdés, üzenet küldése Bencsik Andrea pszichológusnak:

Üzenete közvetlenül a személyes mail-boxomba érkezik és sehol, semmilyen módon nem kerül nyilvánosságra.
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név (*)

Kérem írja be a teljes nevét
E-mail (*)

Hibás e-mail címet adott meg
E-mail ismét (*)

A két email cím nem egyezik
Üzenet (*)

Kérem írja be üzenetét
Biztonsági kód (*)
Biztonsági kód (*)
   kód frissítése
Biztonsági kód érvénytelen

  


Üzenete sikeres elküldését követően egy visszaigazolást fog látni. Amennyiben a visszaigazoló ablak nem jelenik meg, kérem görgesse le az oldalt az űrlap esetleges hibaüzeneteinek megtekintéséhez, javításhoz.Jognyilatkozat >>>
Ha rendelkezik okostelefonnal, elmentheti telefon számom, email címem és a beolvasott kódban található linkre kattintva jelentkezhet személyes vagy online pszichológiai terápiára személyes vagy online pszichológiai terápiára
Bencsik Andrea Pszichológus * Online, Veszprém, Zala, Vas, Somogy és Győr-Sopron megyében Indítsa el a QR kód alkalmazást, tartsa a kamerát a vonalkód fölé és amennyiben a telefonnak sikerült beolvasnia a kódot, egy halk hangjelzés után a képernyőre ki is írja az adatokat.

 

Egy kis humorA nagyításhoz klikk ide

ANDERTOONS.COM PSYCHIATRY CARTOONS

Online Pszichológiai tanácsadás Skype-onOnline pszichológiai tanácsadás

Online pszichológiai tanácsadásOnline pszichológiai tanácsadás? Amikor először hallottam erről a más országokban már bevált módszerről, megvallom őszintén, hogy élesen tiltakoztam. Azóta eltelt pár év, megváltoztak a dolgok, így a vélekedésem is.

Ma már minden elérhető interneten keresztül. Nem csak információk. Rendelhetünk bármit online, termékeket, ételt, ruházatot. Találhatunk társat is ezen a csatornán.

Az internet természetessé vált az élet minden területén. E-mailen, skype.on és különböző közösségi oldalakon keresztül osztjuk meg a velünk történő eseményeket, így tartjuk a kapcsolatot barátainkkal, ismerőseinkkel.

Miért ne kérhetnénk online tanácsot egy pszichológustól, ha éppen úgy érezzük, hogy elakadtunk az életünk fontos kérdéseiben?

Az online pszichológiai tanácsadás e-mailen vagy skype-on történő kapcsolatfelvétel nyomán történik.

A részletekkel kapcsolatban látogasson el az onlinepszichologus.com honlapomra.

Megmenthető házasság

Házasságterápia, a párkapcsolati terápiaAmikor egy házasság válságba kerül, amikor két ember egy ideje már nem igazán tud szót érteni egymással, nem képes közös nevezőre jutni, szinte jeges zuhanyként fogalmazódik meg a válás gondolata.

Szerencsére egyre többen tudják, hogy ebben a helyzetben is van segítség, és nem feltétlenül a végletesség jelent megoldást.

Pszichológusként azt tapasztalom, hogy azok a házasságok megmenthetőek, ahol megvan az elegendő érzelmi alap egymás iránt, és ahol mindkét félben megvan a törekvés egy megújult, közös jövő kialakítására.

A házasságterápia, a párkapcsolati terápia speciális módszerekkel nyithat új dimenziót nő és férfi számára a harmónia visszaszerzéséhez.

Meddőség és Lélek

Pszichoterápia vagy a támogató pszichológiai tanácsadás meddőség eseténKözismert statisztikai tény, hogy napjainkban minden negyedik házaspár szembesül a vágyott gyermekáldás elmaradásával.

Az esetek 30 százalékában kifejezetten lelki okok állnak a terméketlenség hátterében.

Pszichológusként ugyanakkor azt is tapasztalom, hogy a kimutatott orvosi okok, a felállított diagnózisok a maguk szárazságával súlyos lelki válságot, belső megrendülést, a férfi és női önazonosság elbizonytalanodását váltják ki az érintetteknél.

A meddőségi kezelések jelentős fizikai és pszichés megterhelést jelentenek a nők számára.

A siker elérésében, a babavárásig vezető, sokszor rögös úton komoly segítséget jelent a pszichoterápia vagy a támogató pszichológiai tanácsadás.