Új munkatársak felvételével kapcsolatos eljárások

Szerző:
 
Új munkatársak felvételével kapcsolatos eljárások
Napjainkban a legtöbb nagyvállalatnál az új munkatársak felvétele pontosan meghatározott és kidolgozott eljárás szerint történik.
 
Szinte mindenütt felismerték már a humán erőforrás tevékenység fontosságát és jelentőségét, így az új felvételekkel kapcsolatos döntések nem ad hoc jellegűek, mint ahogyan a meglévő munkatársakkal való törődés is céltudatos.
 
A lehetséges legjobb pályázók kiválasztása, a felvételre került munkatársak továbbképzése, folyamatos tréningezése és természetesen megtartása valamennyi vállalat érdeke a versenyképesség megtartása érdekében.
 
Új munkaerő-igény felmerülése esetén számos megoldás kínálkozik egy vállalat számára:
Áttekinti a saját meglévő adatbankjában lévő jelentkezők írásos anyagát
Meghirdeti az álláslehetőséget a médiában
Egy külső tanácsadó céget bíz meg 
 
Bármelyik módszert választja, előbb-utóbb elkerülhetetlenül sor kerül a pályázókkal való személyes találkozásra, az interjúra.
Az első interjút általában egy humán erőforrás szakember vezeti, s célja egymás kölcsönös megismerése, az elvárások és igények azonosítása.
 
Alapvető megfelelés esetén többnyire második lépcsőben kerül sor egy olyan interjúra, melyen már a leendő szakmai vezető is részt vesz, felmérve a jelentkezők szakmai felkészültségét és hozzáértését, pontosítva a munkaköri követelményeket.
 
A felvételi beszélgetéseket számos helyen pszichológiai tesztvizsgálatokkal egészítik ki. Döntően személyiségteszteket illetve képességvizsgáló teszteket alkalmaznak. 
Néhány vállalatnál a felvételi döntéshozatal során grafológiai elemzéseket is figyelembe vesznek.
 
Egyre inkább tért hódít – különösen bizonyos munkakörök esetében – az Assessment Center (Értékelő Központ) alkalmazása. Ennek lényege, hogy a pályázók egyénileg vagy csoportosan feladatsorokat kapnak, melyek során mind szakmai felkészültségük, mind az alkalmazásuk szempontjából lényeges személyiségjegyeik, jellemvonásaik, tulajdonságaik jól és átfogóan értékelhetővé válnak. Az értékelést szakmai vezetőkből, humán erőforrás szakemberekből és pszichológusokból álló team végzi.
 
Nagy eltérések tapasztalhatók abban, hogy mely vállalatnál mikor és milyen sorrendben alkalmazzák az ismertetett módszereket, illetve melyik lépcsőre helyezik a fő hangsúlyt.
 
Fentiek alapján tanácsos bővebb információt szereznünk előzetesen egy vállalat toborzási és kiválasztási metodikájáról, amikor konkrét állást pályázunk meg.


Kérdés, üzenet küldése Bencsik Andrea pszichológusnak:

Üzenete közvetlenül a személyes mail-boxomba érkezik és sehol, semmilyen módon nem kerül nyilvánosságra.
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név (*)

Kérem írja be a teljes nevét
E-mail (*)

Hibás e-mail címet adott meg
E-mail ismét (*)

A két email cím nem egyezik
Üzenet (*)

Kérem írja be üzenetét
Biztonsági kód (*)
Biztonsági kód (*)
   kód frissítése
Biztonsági kód érvénytelen

  


Üzenete sikeres elküldését követően egy visszaigazolást fog látni. Amennyiben a visszaigazoló ablak nem jelenik meg, kérem görgesse le az oldalt az űrlap esetleges hibaüzeneteinek megtekintéséhez, javításhoz.Jognyilatkozat >>>
Ha rendelkezik okostelefonnal, elmentheti telefon számom, email címem és a beolvasott kódban található linkre kattintva jelentkezhet személyes vagy online pszichológiai terápiára személyes vagy online pszichológiai terápiára
Bencsik Andrea Pszichológus * Online, Veszprém, Zala, Vas, Somogy és Győr-Sopron megyében Indítsa el a QR kód alkalmazást, tartsa a kamerát a vonalkód fölé és amennyiben a telefonnak sikerült beolvasnia a kódot, egy halk hangjelzés után a képernyőre ki is írja az adatokat.

 

Egy kis humorA nagyításhoz klikk ide

ANDERTOONS.COM PSYCHIATRY CARTOONS

Online Pszichológiai tanácsadás Skype-onOnline pszichológiai tanácsadás

Online pszichológiai tanácsadásOnline pszichológiai tanácsadás? Amikor először hallottam erről a más országokban már bevált módszerről, megvallom őszintén, hogy élesen tiltakoztam. Azóta eltelt pár év, megváltoztak a dolgok, így a vélekedésem is.

Ma már minden elérhető interneten keresztül. Nem csak információk. Rendelhetünk bármit online, termékeket, ételt, ruházatot. Találhatunk társat is ezen a csatornán.

Az internet természetessé vált az élet minden területén. E-mailen, skype.on és különböző közösségi oldalakon keresztül osztjuk meg a velünk történő eseményeket, így tartjuk a kapcsolatot barátainkkal, ismerőseinkkel.

Miért ne kérhetnénk online tanácsot egy pszichológustól, ha éppen úgy érezzük, hogy elakadtunk az életünk fontos kérdéseiben?

Az online pszichológiai tanácsadás e-mailen vagy skype-on történő kapcsolatfelvétel nyomán történik.

A részletekkel kapcsolatban látogasson el az onlinepszichologus.com honlapomra.

Megmenthető házasság

Házasságterápia, a párkapcsolati terápiaAmikor egy házasság válságba kerül, amikor két ember egy ideje már nem igazán tud szót érteni egymással, nem képes közös nevezőre jutni, szinte jeges zuhanyként fogalmazódik meg a válás gondolata.

Szerencsére egyre többen tudják, hogy ebben a helyzetben is van segítség, és nem feltétlenül a végletesség jelent megoldást.

Pszichológusként azt tapasztalom, hogy azok a házasságok megmenthetőek, ahol megvan az elegendő érzelmi alap egymás iránt, és ahol mindkét félben megvan a törekvés egy megújult, közös jövő kialakítására.

A házasságterápia, a párkapcsolati terápia speciális módszerekkel nyithat új dimenziót nő és férfi számára a harmónia visszaszerzéséhez.

Meddőség és Lélek

Pszichoterápia vagy a támogató pszichológiai tanácsadás meddőség eseténKözismert statisztikai tény, hogy napjainkban minden negyedik házaspár szembesül a vágyott gyermekáldás elmaradásával.

Az esetek 30 százalékában kifejezetten lelki okok állnak a terméketlenség hátterében.

Pszichológusként ugyanakkor azt is tapasztalom, hogy a kimutatott orvosi okok, a felállított diagnózisok a maguk szárazságával súlyos lelki válságot, belső megrendülést, a férfi és női önazonosság elbizonytalanodását váltják ki az érintetteknél.

A meddőségi kezelések jelentős fizikai és pszichés megterhelést jelentenek a nők számára.

A siker elérésében, a babavárásig vezető, sokszor rögös úton komoly segítséget jelent a pszichoterápia vagy a támogató pszichológiai tanácsadás.